احتمال میزبانی علیرضا قربانی از تیم هسته ای در وین
اخبار موسیقی – کنسرت علیرضا قربانی با عنوان «با من بمان»، هشتم مارس ۲۰۱۵ (برابر با ۱۸ اردیبهشتماه) در سالن موتزارت کنسرت هاوس وین برگزار میشود. در این کنسرت، قطعاتی از آهنگسازان ایرانی از جمله همایون خرم، فردین خلعتبری، در کنار قطعه جدیدی از ایمان خمّر نوازنده، آهنگساز و رهبر ارکستر به اجرا در میآیند.
ایمان خمر تحصیلکرده موسیقی در ایران است و رهبری ارکستر را نزد پرفسور مروژان سیمونیان در ارمنستان آموخته و هماکنون در دانشگاه وین مشغول به تحصیل، پژوهش و آنالیز موسیقی غرب است. او را در این برنامه ارکستر Wiener kammer Orchester، یک گروه کر و تعدادی از نوازندگان ایرانی همراهی خواهند کرد. ضمن آنکه «سامان صمیمی» به عنوان سولیست در این برنامه حضور دارد.
احتمال میزبانی علیرضا قربانی از تیم هسته ای در وین
- * آقای خمر! اگر ممکن است ابتدا دربارهی زمینهی آشنایی و همکاریتان با آقای قربانی که در نهایت منجر به برگزاری کنسرت «با من بمان» در وین شده بگویید.
در واقع ایدهی برگزاری این کنسرت یک سال پیش مطرح شد؛ همان زمانی که آقای قربانی برای برگزاری کنسرتی دیگر به وین آمده بودند. اتفاقاً آن برنامهشان با استقبال بسیار خوبی روبهرو شد. همان زمان صحبتهایی را با ایشان انجام دادم تا در صورت امکان، این همکاری محقق شود و خوشبختانه هماکنون این اتفاق افتاده و ما در سالن «موتزارت کنسرت هاوس» وین که یکی از معتبرترین سالنهای برگزاری کنسرت در این شهر است، به اجرای برنامه خواهیم پرداخت. در واقع انتخاب این سالن به خاطر اهمیتی است که در فضای موسیقایی این کشور دارد.
- * در این برنامه نیز همان قطعاتی که پیش از این شنیدهایم یا به قولی قطعات خاطرهانگیز آقای قربانی اجرا خواهد شد؟
بله؛ البته اجرای قطعات خاطرهانگیز در این برنامه ایدهی من بود؛ چون همانطور که میدانید ایشان در سالهای فعالیتشان قطعاتی ماندگار و محبوب زیادی دارند و اجرای دوبارهی آنها برای مخاطبانی که ممکن است تاکنون آن را نشنیده باشند اهمیت دارد.
- * همانطور که شما اشاره کردید سالن اجرای برنامه، یکی از معتبرترین سالنهای موسیقی در اتریش است. این مسأله شما را به عنوان رهبر ارکستر نگران نمیکند؟ اینکه استقبال مخاطبان چگونه خواهد بود و آیا ارکستر میتواند اجرای موفقی داشته باشد؟
در مورد بخش اول سوالتان باید این نکته را توضیح دهم که این سالن دارای یکسری اعضای ثابت است که عضویت سالیانهی این مجموعه را دارند و ایمیلهای برنامه را دریافت و در بخش زیادی از کنسرتهایی که در آن برگزار میشود، حضور پیدا میکنند. به همین خاطر من در سالهایی که در این کشور بودهام، کمتر دیدهام که سالن موتسارت کنسرت هاوس خالی بماند؛ البته ما به عنوان کنسرت مهمان در این برنامه حضور داریم که از این امکان به آن شکل نمیتوانیم استفاده کنیم. از طرفی طبیعی است که جذب مخاطب برای موسیقی ایران بسیار دشوار است، آن هم در شهری مانند وین که تعداد ایرانیان آن چندان زیاد نیست؛ اما از سوی دیگر نباید این نکته را فراموش کرد که آقای علیرضا قربانی یکی از شناختهشدهترین خوانندگان ایرانی است که تاکنون در کشورها و فستیوالهای گوناگون کنسرت برگزار کرده و تمامی برنامههایشان با استقبال مواجه شده است. این برنامه نیز از آن قاعده مستثنی نخواهد بود. ایشان قرار است در این اجرا، بازخوانی ای از آثار آهنگسازانی چون همایون خرم و فردین خلتعبری به همراه قطعهای از من داشته باشند. اجرای این ترکیب میتواند مخاطبان گستردهتری را شامل شود، یعنی هم کسانی که به موسیقیهای خاطرهانگیز علاقه دارند و هم جوانانی که شاید شکل دیگری از موسیقی را دوست داشته باشند. هماکنون حدود ۵ روز به برگزاری کنسرت باقی مانده است و نیم بیشتر بلیتهای این برنامه به فروش رفته است؛ البته همانطور که میدانید ایرانییها -بدون توجه به اینکه در چه کشوری زندگی میکنند- معمولاً تمام کارهایشان را در دقیقههای پایانی انجام میدهند و به همین خاطر ما انتظار داریم که سالن برنامه را پر ببینیم.
- * لطفاً دربارهی Wiener kammer Orchester که قرار است در این برنامه شما را همراهی کنند هم توضیح دهید.
این ارکستر چندین دهه پیش پایهگذاری شده و یکی از معتبرترین ارکسترهای کشور اتریش به شمار میرود. در این سالها افراد متعددی، رهبری آن را برعهده گرفتهاند. در واقع میتوان گفت این ارکستر بعد از ارکستر فیلارمونیک وین، یکی از معتبرترین ارکسترهایی است که در حال حاضر فعالیت میکند.
- * قطعهی «با من بمان» که از ساختههای خودتان است و برای اولین بار در این کنسرت اجرا میشود، چطور؟
این قطعه بر اساس شعری از زندهیاد سیمین بهبهانی با عنوان «مرا هزار امید هست و هر هزار تویی» ساخته شده؛ قطعه کاملاً ارکسترال است و خودم رهبری آن را در این اجرا بر عهده خواهم گرفت.
- * ارکستر کاملاً غربی است یا شبیه به چیزی که ما در ایران به نام ارکستر موسیقی ملی میشناسیم؟
این قطعه کاملاً با سازهای غربی ساخته شده؛ البته کمانچه و سنتور نیز در آن نقش خواهند داشت. بهطور کلی فضای آثار من بدون توجه به عناوین ارکستر شناخته میشود. من بیتوجه به مسایلی از این دست، آثارم را براساس حس و حالی که قطعه ایجاب میکند، میسازم. به همین خاطر خودم را مجبور به استفاده از سازهای ایرانی یا هر شکل سازبندی دیگر نمیکنم و تنها در صورت نیاز از آنها استفاده خواهم کرد.
- * آقای خمر! چرا ما در این سالها، هیچ قطعهای از شما در ایران نشنیدهایم؟
بله؛ البته در این سالها آثار متعددی از من خارج از ایران منتشر شده. ضمن آنکه به عنوان رهبر ارکستر و تنظیمکننده نیز فعالیتهای متعددی انجام دادهام که شاید مخاطب ایرانی از آنها کمتر خبر داشته باشد؛ اما امیدوار هستم اجرای این برنامه آغازی برای فعالیتهای بیشتر و ارتباط با مخاطبان ایرانی باشد.
- * چرا در رپرتوار این برنامه تنها یک قطعه از آثار شما گنجانده شده است؟
قطعات دیگر که حدود هفت یا هشت قطعه هستند، آمادهاند؛ اما من دوست دارم اولین اجرای آلبومم در ایران باشد. در واقع برای اولین بار میخواهیم CD آن را نیز در ایران منتشر کنیم و بعد از اینکه مخاطبان ایرانی آن را شنیدند، اجراهایی در خارج از کشور داشته باشیم.
- * ماجرای حضور تیم مذاکرهکنندهی هستهای در این برنامه چیست؟
رایزن فرهنگی ایران در اتریش طی نامهای رسمی و صحبتهای تلفنی با من این مسأله را مطرح کردند و گفتند آیا امکان حضور این افراد در کنسرت وجود دارد؟ من به ایشان پاسخ دادم که به عنوان یک هنرمند خوشحال خواهم شد که هر مخاطبی از هر قشری با خرید بلیت و حمایت از کنسرت مهمان ما باشند. در این میان البته ما وظیفهی خودمان میدانیم که بهترین جای سالن را در اختیارشان قرار دهیم؛ بهخصوص اینکه آقای ظریف و همراهانشان در تاریخ معاصر ایران نقش بسیار پررنگی را ایفا کردهاند. گویا جناب رایزن نامهنگاریهای رسمیای نیز با آقای ظریف در این خصوص داشتهاند. بههرحال تا این لحظه همچنان با توجه به مشغلهای که دیپلماتهای ایرانی دارند، حضورشان در این برنامه قطعی نشده؛ اما هم گروه ما و هم مخاطبان بسیار خوشحال خواهند شد که این تیم را در کنسرت ببینند.
- * این برنامه در ایران نیز اجرا خواهد شد؟
بله؛ برنامه داریم که این برنامه را در تهران و اصفهان به روی صحنه ببریم.
“سما بابایی”